Iluminatul holului - cele mai inspirate opțiuni, care îți pot schimba complet locuința - Alternativo.RO
- 07 Aug, 2024
Iluminatul holului este o parte extrem de importantă din amenajarea oricărei locuințe, dar nu numai. Aici se creează prima impresie a tuturor persoanelor care pătrund în interior, un motiv esențial pentru care încăperea trebuie să fie primitoare și extrem de plăcută vizual.
Din cauza acestui lucru, nu doar corpurile de mobilier trebuie să fie așezate cât mai strategic, ci și sursele de lumină, care trebuie să fie diverse și care pot schimba complet ambientul. Există mai multe opțiuni pe care le poți lua în calcul, în funcție de dimensiunea spațiului, dar și unele pe care trebuie să le excluzi din start, pentru a nu îngreuna prea mult aspectul vizual.
În continuare, în acest articol, vom vorbi pe larg despre tot ce presupune iluminatul holului de apartament și te vom ajuta cu câteva idei și sfaturi utile, pentru a putea lua cele mai bune decizii.
Cuprins:
- Iluminatul holului - de ce trebuie să ții cont, când alegi corpurile de iluminat
- Iluminatul holului de apartament - beneficiile unui hol bine iluminat
- Iluminatul holului lung - corpuri de iluminat pentru holurile lungi și mari
- Iluminarea holului - corpuri de iluminat pentru holuri mici
1. Iluminatul holului - de ce trebuie să ții cont, când alegi corpurile de iluminat
Este esențial să creezi o impresie plăcută și primitoare pe hol, iar pentru a face acest lucru, trebuie să alegi cât mai bine corpurile de iluminat ideale. În acest sens, există mai multe lucruri pe care este important să le ai în vedere, despre care vom discuta mai jos.
În primul rând, de aici nu ar trebui să lipsească sursele generale de iluminat, care sunt de bază în orice încăpere și care au un rol bine definit și aici. Acestea sunt, de regulă, instalate pe tavan și, pe lângă faptul că economisesc spațiu prețios în încăpere, distribuie uniform lumina pe întreaga suprafață.
Mai apoi, fie că vorbim despre iluminatul pentru holul lung, fie pentru cel normal, extrem de eficiente ar mai putea fi și sursele de accent, utilizate pentru a evidenția anumite elemente, cum ar fi opere de artă, oglinzi sau detalii pe care vrei ca oaspeții să le vadă din prima. Există mai multe opțiuni de luat în calcul aici, iar tu trebuie să le selectezi în funcție de stilul și designul locuinței, cât și de propriile preferințe.
Iluminatul funcțional este, de asemenea, important, fiind necesar mai ales în anumite zone specifice, cum ar fi în apropierea dulapurilor sau chiar la intrare. Un exemplu extrem de bun de luat în calcul aici îl reprezintă lămpile de podea, care sunt un plus semnificativ și pentru decor și aspectul final pe care-l va avea încăperea.
Tot când stabilești opțiunile de iluminare ale holului, trebuie să iei în calcul și dimensiunea pe care o are încăperea. Acest lucru va influența semnificativ tipul și mărimea corpurilor finale ce vor fi amplasate aici. Într-un spațiu mai mic, este recomandat să optezi pentru anumite piesei compacte și eficiente. În schimb, iluminatul holului de casă poate oferi o flexibilitate mai mare, iar candelabrele pot umple spațiul într-un mod echilibrat.
Mai mult, corpurile de iluminat ar trebui să se potrivească și cu stilul general al locuinței tale. Astfel, cele potrivite unui interior modern, vor fi diferite de cele pentru designul rustic.
În final, e important să mai ții cont și de culoarea și temperatura pe care o oferă lumina corpurilor. Cea caldă creează o atmosferă confortabilă și primitoare, ideală pentru holuri, în timp ce lumina rece oferă o perspectivă mai clară asupra încăperii. Cel mai indicat ar fi să optezi pentru unele care pot oferi ambele variante, astfel încât să poți alterna între ele, în funcție de nevoi și de momentul zilei.
Așadar, alegerea corpurilor de iluminat pentru hol nu trebuie făcută la întâmplare. Este important să iei în considerare toate detaliile discutate mai sus, pentru a te asigura că ai făcut cea mai bună alegere și că ele se vor potrivi perfect atât în spațiu, dar îți vor satisface și nevoile zilnice.
Poză de Max Vakhtbovycn pe Pexels
2. Iluminatul holului de apartament - beneficiile unui hol bine iluminat
Iluminarea holului interior aduce numeroase beneficii atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. În acest sens, există mai multe motive care justifică necesitatea acordării atenției acestor detalii, iar noi o să ți le aducem în vedere pe cele mai importante dintre ele.
Unul dintre principalele avantaje este, fără doar și poate, îmbunătățirea funcționalității întregului spațiu. Holurile sunt zonele de tranzit și cele mai frecvent utilizate, care includ adesea dulapuri pentru haine, încălțăminte sau pentru alte obiecte. O iluminare adecvată asigură vizibilitate optimă, facilitând accesul și organizarea cât mai eficientă a acestor locuri de depozitare. De asemenea, în acest fel se pot preveni și accidentele, care pot fi mai ales pe timpul nopții, când te poți împiedicarea de tot felul de obiecte.
În plus, iluminatul adecvat poate transforma un hol întunecat, rece și destul de rigid într-un spațiu cald și prietenos. Luminile difuze creează o atmosferă plăcută și relaxantă, care întâmpină atât locuitorii casei, cât și vizitatorii într-un mod minunat. Mai mult, acest lucru face și ca prima impresie să fie una pozitivă, un aspect extrem de important.
Totodată, iluminatul adecvat joacă un rol crucial și în designul interior general, accentuând stilul și decorul locuinței. Corpurile bine alese pot evidenția elementele importante din acest spațiu și pot capta total atenția oamenilor asupra unor elemente pe care tu îți dorești să le scoți în evidență.
Poză de Max Vakhtbovycn pe Pexels
Când vine vorba de holurile de dimensiuni reduse, lumina ideală nu se mai rezumă doar la estetică, ci și la funcționalitate, întrucât poate transforma complet încăperea. Astfel, cu corpurile ideale la îndemână, poți obține o cameră mai mare, mai aerisită și mai plăcută vizual.
De asemenea, sursele de iluminat moderne oferă o gamă largă de opțiuni, care permit personalizarea spațiului în funcție de nevoi și preferințe. Așadar, intensitatea, direcția sau culorile lor pot fi ajustate în funcție de momentul zilei sau de activitățile desfășurate. Există și anumite opțiuni care au senzori de mișcare incluse, lucru care asigură iluminarea automată a holului atunci când cineva intră în casă, oferind un plus de confort și economie de energie.
Așadar, acestea sunt principalele beneficii pe care le oferă un hol bine iluminat.
După cum ai putut vedea, aici nu este vorba doar de estetică, ci și de funcționalitate, o caracteristică importantă pentru societatea în care trăim. Tocmai din acest motiv, tehnologiile au evoluat atât de mult, iar opțiunile sunt extrem de diverse, pentru ca tu să poți alege unele care oferă multiple avantaje.
3. Iluminatul holului lung - corpuri de iluminat pentru holurile lungi și mari
Holurile de mari dimensiuni oferă, bineînțeles, o mai mare flexibilitate în alegerea corpurilor de iluminare perfecte, dar și îmbinarea variantelor între ele. Mai jos, îți vom oferi câteva opțiuni pe care le poți include în acest tip de amenajare, pentru a obține cele mai frumoase efecte, dar și o încăpere practică.
Corpurile și sursele de iluminat generale sunt primele cărora trebuie să le acorzi atenție. Ele trebuie să fie suficient de mari pentru a acoperi perfect întreaga suprafață și pentru a le oferi oamenilor care intră în locuință confortul necesar. În acest sens, plafonierele sunt o soluție ideală, iar faptul că acestea sunt disponibile într-o varietate mare de modele, te ajută să găsești cea mai bună soluție pentru designul general al casei tale.
Sursa foto: Shutterstock
Spoturile încastrate sunt o altă opțiune excelentă pentru holurile lungi și mari, oferind o iluminare uniformă și estetică. Acestea pot fi instalate în tavan la intervale regulate, pentru a asigura o lumină constantă pe tot parcursul încăperii. De asemenea, partea cea mai bună este că ele sunt discrete și pot fi folosite pentru a evidenția anumite zone sau elemente de decor, lucru care le face ideale pentru amenajările moderne, dar nu numai.
Mai mult, aplicele de perete pot fi utilizate pentru a adăuga un plus de lumină și stil în holurilor lungi și mari. Așezate la intervale regulate de-a lungul pereților, acestea nu doar că oferă funcționalitate, ci și creează o atmosferă primitoare. Și ele pot fi ideale pentru a evidenția anumite detalii importante din această încăpere.
Totuși, nu uita că nu doar iluminarea pe hol la casă este importantă, ci și cea de la intrare. Din acest motiv, chiar înainte de a pătrunde în locuință, poți monta și anumite proiectoare led, care sunt etanșe la apă și sunt disponibile în mai multe niveluri de lumină. De asemenea, ele asigură un consum redus de energie, dar și o luminozitate ridicată, un criteriu extrem de important.
În final, indiferent de opțiunile pe care le iei în calcul, este indicat ca corpurile alese să utilizeze becuri led, care au capacitatea de a crea diferite tipuri de lumină, de la cele clasice, până la unele colorate. Mai mult, ele te vor ajuta și să salvezi sume importante la factura de energie electrică, întrucât nu consumă atât de mult ca cele clasice, fiind extrem de eficiente din acest punct de vedere. În plus, pentru a le utiliza, trebuie să existe în încăpere și diferite prize si intrerupatoare dispuse strategic, pentru a-ți oferi tot confortul de care ai nevoie.
4. Iluminarea holului - corpuri de iluminat pentru holuri mici
Și atunci când vine vorba de sursele de iluminat pentru holurile mici, avem câteva sugestii ideale pentru tine. Totuși, spre deosebire de încăperile care au dimensiuni mai generoase, aici există și câteva variante care trebuie să fie excluse din start, iar despre toate aceste lucruri vom discuta mai jos.
În primul rând, plafonierele nu ar trebui să lipsească nici de aici, întrucât oferă o lumină uniformă, fără a ocupa spațiu suplimentar. Este important, însă, să optezi pentru modele compacte și elegante, care se integrează discret în tavan. Mai mult, cele cu un design minimalist, precum sunt corpurile plate, sunt excelente pentru a adăuga lumină, fără a încărca vizual holul.
Sursa foto: Shutterstock
Extrem de utilă ar mai putea fi aici și banda led, care oferă multiple avantaje și care poate fi amplasată în mai multe locuri. Spre exemplu, o poți pune de-a lungul marginii tavanului, sub anumite rafturi sau corpuri de mobilier, dar și în jurul oglinzilor, acolo unde sunt utilizate frecvent. Acestea sunt extrem de subțiri și de flexibile și pot fi montate în anumite locuri greu accesibile. Totodată, LED-urile au o durată de viață mai lungă și consumă mult mai puțină energie decât becurile tradiționale, reducând frecvența și costurile de înlocuire. Ele vin la pachet și cu o mulțime de nuanțe și de culori, care pot fi ajustate în funcție de nevoile personale sau de ambianța pe care ți-o dorești în spațiu.
Poză de Max Vakhtbovycn pe Pexels
Tot pentru un hol mic mai pot fi luate în calcul și aplicele de perete, excelente pentru adăuga lumină suplimentară și pentru crea un plus de mister. Așezate la nivelul pereților, acestea oferă un ambient extrem de plăcut, fiind, în același timp, versatile și eficiente.
Deși sunt multe opțiuni care pot fi luate în calcul, există și unele de care trebuie să te ferești, dacă holul are dimensiuni reduse, iar candelabrele pot fi un exemplu foarte bun în acest caz. Chiar dacă sunt elegante și spectaculoase, acestea nu sunt deloc potrivite în încăperile reduse ca dimensiune. Aspectul lor mare și încărcat poate face ca spațiul să pară și mai îngust, lucru care devine copleșitor, însă nu în sensul bun.
Sursa foto: Shutterstock
Nici plafonierele de dimensiuni mari nu ar trebui să fie o opțiune pentru holurile mici, pentru că ele pot domina vizual aceste încăperi, făcând spațiul să pară mai mic decât este în realitate. Este preferabil să alegi unele cât mai simple, compacte, care oferă o lumină eficientă, fără a ocupa prea mult loc.
În final, este recomandat să te ferești și de cele care au designuri prea complexe și încărcate și care nu fac decât să distragă atenția celor care intră în încăpere și să-i acapareze complet, fără să aducă un alt plus semnificativ.
Poză de Max Vakhtbovycn pe Pexels
În concluzie, iluminarea corectă este extrem de importantă pentru orice hol, întrucât ea te ajută să maximizezi cât mai mult spațiul, dar și să-l faci să fie extrem de primitor și de frumos vizual.