Iluminat terasa – tipuri de corpuri de iluminat și idei pentru o amenajare armonioasă - Alternativo.RO
- 11 Sep, 2024
În ansamblul unei case, terasa este, de regulă, spațiul dedicat relaxării. Însă, odată cu posibilitatea tot mai răspândită de a lucra de acasă, mulți au oportunitatea de a crea un mediu de lucru relaxant, adaptat gusturilor personale. Este adevărat că vara este mult mai atractiv să folosești terasa, însă ea are utilitate în orice sezon. Așadar, indiferent că ai gândit terasa ca zonă de relaxare sau de lucru, trebuie să iei în calcul că ambele situații presupun timp îndelungat petrecut în această zonă, timp care presupune și ore petrecute seara târziu. Din acest motiv, este recomandat să acorzi atenție sporită asupra iluminatului terasei. În acest articol, vei descoperi cum să alegi cele mai potrivite soluții de iluminat pentru a transforma terasa într-un spațiu funcțional și plăcut, indiferent de sezon sau de ora din zi.
Cuprins:
- Iluminare terasă – importanța corpurilor de iluminat și tipurile de iluminat disponibile
- Iluminatul exterior al terasei – tipuri de corpuri de iluminat potrivite
- Idei de iluminat pentru terasă în funcție de stilul ei – ce variante există?
1. Iluminare terasă – importanța corpurilor de iluminat și tipurile de iluminat disponibile
Imagine de Milada Vigerova pe Pexels.com
Iluminatul terasei joacă un rol esențial în definirea atmosferei și funcționalității acestui spațiu exterior. O terasă bine iluminată nu doar că îmbunătățește estetica locuinței, dar asigură și un mediu confortabil pentru momentele petrecute în aer liber, indiferent că este vorba de seri relaxante, cine cu familia sau întâlniri cu prietenii. Iluminatul potrivit poate extinde timpul petrecut pe terasă, făcând-o utilizabilă și în orele târzii ale serii, dar și în sezoanele mai puțin însorite. În plus, un iluminat bine planificat sporește siguranța, reducând riscul de accidente în zonele de trecere sau pe trepte.
Pentru a realiza corect iluminatul terasei, urmează acești pași:
- Planifică iluminatul: Identifică zonele care au nevoie de lumină funcțională (zona de masă, grătar) și cele pentru iluminat ambiental (zone de relaxare).
- Alege corpuri de iluminat potrivite (lămpi suspendate pentru atmosferă, spoturi pentru zonele de lucru și lumini de siguranță pentru trepte și căi de acces).
- Evită strălucirea excesivă: Folosește becuri cu intensitate redusă și corpuri cu abajururi pentru a crea o lumină confortabilă.
O cameră sau o anexă a casei o putem numi terasă doar dacă este deschisă sau semideschisă, deci automat are contact cu intemperiile din mediul exterior. Din acest motiv, recomandăm ca în momentul în care amenajezi un astfel de spațiu să utilizezi doar surse de lumină dedicate exteriorului. Acestea pot fi cu lumină LED sau corpuri de iluminat solare.
Iluminatul exterior al terasei are diferite grade de protecție și în funcție de expunere vei alege și tipul de iluminat. Gradul de protecție este unul general și se aplică ca standard la nivel internațional cu termenul de ”Ingress Protection” – IPXX. Pentru a înțelege mai bine acest standard trebuie să cunoști cifrele atribuite pentru rezistența la obiecte străine, în mod special praf și rezistența la apă. Primul X este atribuit rezistenței la praf, iar cel de al doilea se referă la protecția împotriva pătrunderii apei către partea electrică. Protecția împotriva prafului și a obiectelor de mici dimensiuni este structurată pe 6 nivele de rezistență:
- 1 - nu există protecție
- 2 - protecție împotriva obiectelor cu o dimensiune mai mare de 50mm
- 3 - protecție împotriva obiectelor cu o dimensiune mai mare de 12,5mm
- 4 - protecție împotriva obiectelor cu o dimensiune mai mare de 2,5mm
- 5 - protecție împotriva particulelor de nisip
- 6 - protecție totală la praf sau alte particule de mici dimensiuni
Protecția împotriva apei este structurată astfel:
- 0 - nu există protecție
- 1 - protecție împotriva picăturilor de apă
- 2 - protecție împotriva picăturilor de apă care cad la un unghi de 15 °
- 3 - protecție împotriva pulverizării cu apă la un unghi de 60 °
- 4 - protecție împotriva pulverizării cu apă din orice unghi
- 5 - protecție împotriva jeturilor de apă de provin dintr-o duză 6,3 mm cu un debit de 12,5l/minut
- 6 - protecție împotriva jeturilor de apă de provin dintr-o duză 12,5 mm cu un debit de 100l/minut
- 6k - protecție împotriva jeturilor de apă de provin dintr-o duză 6,3 mm cu un debit de 75l/minut (presiune hidrant)
- 7 - protecție împotriva scufundării la o adâncime de până 1m timp de 30 min.
- 8 - protecție împotriva scufundării la o adâncime mai mare de 1m, iar timpii diferă de la producător la producător.
- 9x - protecție împotriva jeturilor de apă de mare presiune și temperaturi ridicate (fatal pentru oameni)
Acestea fiind spuse, cand achiziționezi un produs cu indicele IP69 se înțelege că are o rezistență sporită la orice tip de intemperii. Acest indice va influența, bineînțeles, și prețul de achiziție al produsului și din acest motiv este recomandat să urmărești acest grad de protecție în funcție de nevoie. Acordă mare atenție și prizelor și întrerupătoarelor - acestea trebuie să fie conforme și rezistente la apă.
Iluminat principal sau funcțional
Iluminatul funcțional al terasei este sursa principală de lumină și de regulă nu are nevoie de un grad foarte mare de protecție pentru faptul că de cele mai multe ori este amplasată undeva central, deci adăpostită. Când alegi sursa de lumină pentru terasă principală trebuie să urmărești în primul rând specificațiile funcționale și abia apoi de design. Câteva funcții care sunt utile și nu trebuie să lipească sunt: lumina/intensitate adaptivă (nu întotdeauna ai nevoie să faci zi din noapte) și posibilitatea de a regla sau muta direcția luminii. Totodată, dacă terasa are o suprafață întinsă pot exista mai multe surse de lumină principale, dar pe care să le poți acționa separat. Iluminatul principal este reprezentat de lustre, candelabre ori spoturi LED fixe ori pe șină. Acestea este bine să utilizeze becuri LED pentru un consum redus de energie.
Imagine de Vita Vilcina pe Unsplash.com
Iluminat ambiental
Iluminatul ambiental este responsabil cu atmosfera. Cu ajutorul iluminatului ambiental poți schimba înfățișarea terasei și starea de spirit a ta și a invitaților tăi. Luminile ambientale nu sunt de regulă foarte puternice sau dacă sunt probabil au ca scop evidențierea unui obiect valoros pentru designul terasei. Lumina ambientală este unealta prin care transformi zona ta de relaxare în bucățică de Rai.
Sursă foto: Shutterstock.com
Iluminatul ambiental este reprezentat cel mai des de spoturi LED, dar nu există o regulă în acest sens. Acesta poate fi realizat și cu ajutorul: benzilor LED, spoturilor LED, ghirlandelor, lampadarelor ori a lustrelor și aplicelor care au becuri normale, dar de o intensitate redusă.
Corpuri de iluminat de interior vs. de exterior
În zona terasei poate exista un mix de corpuri de iluminat, însă, după cum spuneam, este important să urmărești gradul de protecție IP, în funcție de zona în care amplasezi respectiva sursă de lumină. Pentru a înțelege mai bine acest aspect o să exemplificăm câteva posibile variante ce le poți avea pe terasă.
Dacă ai nevoie de iluminat în pardoseală este important să alegi o soluție cu grad ridicat de protecție împotriva apei. Această zonă este curățată cu mopul sau, în caz de ploaie, apa poate rămâne pe podea pentru o perioadă mai lungă. Dacă terasa permite accesul din exterior, atunci este necesară protecție și împotriva particulelor de nisip pentru că de pe încălțăminte se poate aduce noroi sau alte impurități.
Imagine de Lissete Laverde pe Unsplash.com
Sursele de lumină de pe pereți au și ele nevoie de protecție împotriva intemperiilor pentru faptul că anumite zone pot avea expunere către ploaie, praf sau, de ce nu, jetul de apă al unui furtun. Așadar, în aceste zone mai sus menționate e nevoie de iluminat de exterior cu protecție ridicată. Zona dedicată tavanului poate suporta și surse de iluminat potrivite pentru interior fiindcă acolo intemperiile ajung mai greu. Totodată, dacă îți place să citești afară pe terasă poți utiliza un lampadar. Acesta este ideal pentru a-ți oferi lumină adecvată, dar asigură-te că este suficient de stabil pentru a rezista vântului sau, alternativ, găsește o modalitate de a-l fixa, astfel încât să nu fie dărâmat.
Sursă foto: Shutterstock.com
Este esențial să verifici dacă sursa de lumină este de interior sau de exterior pentru că există un mare risc de electrocutare sau de incendiu. De exemplu, dacă ai o zonă deschisă a terasei și alegi să montezi o ghirlandă luminoasă, exclus să folosești instalația de la bradul de Crăciun. Este o greșeală la îndemână și este necesar să atenționezi mai ales copiii care au bucuria de a îmbogății aspectul casei. Ghirlandele luminoase, chiar dacă sunt asemănătoare între ele ca aspect, sunt construite fie de interior, fie de exterior. Bineînțeles, cele de exterior pot fi utilizate și la interior, însă nu invers.
2. Iluminatul exterior al terasei – tipuri de corpuri de iluminat potrivite
Imagine de Ahmet ÇÖTÜR pe Pexels.com
Atunci când amenajezi o terasa, fie ea deschisă, fie semideschisă, trebuie să acorzi mare atenție sistemului de iluminat. Acesta schimbă cu totul aspectul terasei și poate să contureze o atmosferă aparte. În plus, corpurile de iluminat nu trebuie alese aleatoriu, ci în raport cu întreg designul.
Iată care sunt opțiunile de iluminat pentru terasă:
Lustre
Lustrele sau candelabrele sunt surse excelente de lumină principală. Există o gamă variată de modele, diferite prin formă, materiale, culoare etc. Este foarte important să folosești surse de lumină calitative și cu un consum redus de energie.
Aplice
Aplicele le încadrăm cel mai des în categoria surselor de lumină ambientală, dar există modele ce se pot monta pe tavan și care au capacitatea de a oferi suficientă lumină. Aplicele de cele mai multe ori sunt parte integrantă cu designul casei, astfel că din momentul în care amenajezi terasa este bine să hotărăști destinația fiecărei zonei pentru a face alegerea corespunzătoare.
Spoturi LED
Spoturile LED pot fi corpuri de iluminat încastrate în diferite elemente ale terasei și astfel să ofere jocuri de umbre și lumini. De exemplu, sursele de lumină care pun în evidență plantele proiectează spectaculos umbrele frunzelor pe pereții și tavanul terasei, mai ales când bate o briză ușoară de vânt. Dacă dorești să evidențiezi anumite finisaje sau suprafețe, tot cu ajutorul spoturilor o poți face. Pentru exteriorul terasei, dacă ai nevoie de mai multă lumină, poți utiliza proiectoarele LED.
Banda LED
Benzile LED sunt elemente relativ noi și din ce în ce mai utilizate, mai ales că cele mai multe oferă posibilități multiple de manipulare (jocuri de lumini, intensitate, culoare etc.). Cu ajutorul benzilor LED poți direcționa atenția către un punct de interes sau poți crea mici iluzii optice care să dea impresia de spațiu mai mare acolo unde el nu există. De exemplu, dacă ai nevoie de idei de iluminat terasa cu LED, iată cum să faci să pară un spațiu mai mare: pentru a ilumina o terasă mică, plasează câteva linii de LED-uri pe lungimea spațiului. Atunci când aceste linii sunt aprinse, ele creează un efect vizual care face ca terasa să pară mai extinsă, amplificând senzația de deschidere și spațiu.
3. Idei de iluminat pentru terasă în funcție de stilul ei – ce variante există?
Sursă foto: Shutterstock.com
Sursele de iluminat sunt foarte importante pentru designul terasei și, bineînțeles, trebuie să le alegi în funcție de stilul pe care dorești să îl obții. Dacă ai nevoie de idei pentru iluminat terasă, descoperă câteva variante populare în rândurile ce urmează!
Idei de iluminare a unei terase moderne
Dacă terasa este una modernă, este necesar să alegi corpuri de iluminat pe măsură. Pentru a avea o terasă minimalistă sunt necesare surse care să direcționeze spectrul de lumină cât mai clar astfel încât să se definească foarte bine zonele întunecate de cele luminate. De asemenea, corpurile de iluminat prin design-ul lor vor fi parte integrantă din stilul terasei. De exemplu, lustrele metalice cu linii clare sunt ideale, evitând elementele masive care ar putea încărca vizual spațiul. Aplicele ar trebui să fie cât mai discrete și integrate armonios, astfel încât dintr-un punct aproape imperceptibil să emane lumini spectaculoase, completând elegant atmosfera terasei.
Imagine de Max Vakhtbovycn pe Pexels.com
Idei de lumină pentru o terasă în stil industrial
Dacă alegi stilul industrial pentru terasă, luminile principale se pot întrepătrunde cu lejeritate cu cele ambientale. Acest stil permite introducerea în decor a corpurilor de lumină cât mai vizibile și masive. Desigur, când vine vorba de stilul industrial, metalul joacă un rol esențial, iar corpurile de iluminat ar trebui să reflecte acest aspect. Totuși, stilul industrial nu presupune neapărat lustre realizate din țevi, ci mai degrabă elemente care evocă atmosfera unei fabrici sau a unui spațiu industrial, aducând un aer robust și funcțional. Pe terasă poți include corpuri de iluminat suspendate și aparente, stâlpi de lumină din beton nefinisat și cablurile electrice la vedere.
Iluminat pentru o terasă din lemn în stil rustic
În stilul rustic, lemnul poate fi integrat armonios în design, însă este esențial să te asiguri că nu există cabluri electrice cu tăieturi sau îmbinări improvizate. Fiind un material inflamabil, lemnul trebuie tratat cu soluții ignifuge pentru a preveni orice risc de incendiu și pentru a menține siguranța întregului spațiu. Așadar, când alegi surse de iluminat clasice este bine să optezi pentru un producător serios cu vechime în domeniu, care oferă produse de calitate și siguranță.
Imagine de Marianne pe Pexels.com
Iluminarea pe terasă vintage
Dacă optezi pentru stilul vintage, metalul joacă un rol important, dar poate fi îmbinat armonios cu elemente din lemn. Patina timpului accentuează acest aer vintage, iar lemnul este materialul ideal pentru a crea această estetică, fiind ușor de prelucrat astfel încât să capete un aspect vechi și plin de farmec. Lumina pe terasă principală o vei obține, bineînțeles, cu ajutorul unui candelabru supradimensionat, iar pentru sursa de lumină ambientală felinarele de tip aplică sunt cele mai potrivite. În acest cadru, atunci când vine vorba despre iluminarea terasei sau grădinii, este obligatoriu să ai și un lampadar cu abajur și undeva la exterior, dacă spațiul permite, un stâlp de tip felinar.
În concluzie, lumina joacă un rol important în amenajarea terasei și conturarea unei atmosfere primitoare. Acordă atenție alegerii corpurilor de iluminat potrivite astfel încât să îndeplinească toate cerințele. Lasă-te inspirat din ideile de mai sus pentru a alege sistemul de lumini pe terasă în funcție de designul dorit!