Montare tablou electric - ce este un tablou electric, ce componente are și cum se montează - Alternativo.RO
- 10 Jan, 2024
Pentru a înțelege rolurile pe care le joacă tablourile electrice, dar și pentru a afla cum se montează tabloul electric, parcurge acest articol și descoperă toate amănuntele esențiale. Pașii montării unui tablou electric sunt critici în vederea asigurării funcționării optime a componentei, dar și pentru a garanta o utilizare sigură a prizelor și întrerupătoarelor sau a corpurilor și surselor de iluminat. Iată, așadar, ce trebuie să știi despre ce presupune tabloul electric și cum se face montarea sa corectă.
Cuprins:
1. Montare tablou electric - ce este, rolul tabloului electric, componente, tipologie
2. Ce siguranțe se pun la tabloul electric - despre cum se montează panoul electric
1. Montare tablou electric - ce este, rolul tabloului electric, componente, tipologie
Tabloul electric sau panoul electric, așa cum mai este el denumit, reprezintă o componentă foarte importantă a sistemului electric dintr-o clădire rezidențială sau dintr-o instalație industrială. El constă într-un panou sau o carcasă care oferă găzduire diverselor dispozitive și echipamente electrice folosite pentru distribuirea și controlul energiei electrice într-un sistem. Panoul electric servește ca punct de comandă al întregului sistem electric. El facilitează monitorizarea și intervenția asupra circuitelor individuale.Rolurile tabloului electric
Tabloul electric are funcții esențiale în asigurarea funcționării sigure și eficiente a sistemului electric. Iată care sunt rolurile pe care le îndeplinește această componentă a instalației electrice:
- Distribuție energetică - tabloul electric distribuie energia electrică transmisă de la sursa principală, către diferitele circuite din clădire.
- Protecție - o funcție foarte importantă a tabloului electric este cea de protejare eficientă a echipamentelor și a utilizatorilor contra supratensiunilor, scurtcircuitelor și a altor probleme care pot apărea ca urmare a exploatării curentului electric. În acest sens, se folosesc și alte elemente de protecție modulară.
- Control - tabloul electric facilitează controlul individual sau colectiv al diferitelor circuite. El permite izolarea sau activarea acestora, în funcție de necesitățile utilizatorilor.
- Monitorizare - tabloul electric apelează la indicatoare și dispozitive de monitorizare pentru a oferi detalii despre starea rețelei. Astfel, el facilitează identificarea problemelor și intervențiile rapide, în caz de probleme.
Tipuri de tablouri electrice
La fel ca în cazul unor contoare de energie electrică, și tablourile electrice pot fi de mai multe feluri. Acestea variază, astfel încât să se poată adapta diverselor aplicații și medii. Iată care sunt cele mai comune tipuri de tablouri electrice:
- Tablouri de distribuție generală (TDG) - acest tip de tablou are ca principală caracteristică faptul că distribuie curentul electric de la sursa principală către circuitele din clădire.
- Tablouri de distribuție secundară - sunt poziționate în apropierea echipamentelor consumatoare și au ca rol esențial diminuarea pierderilor de energie, prin furnizarea de curent în proximitatea locului de utilizare.
- Tablouri de control - se folosesc pentru a controla și a monitoriza echipamentele și procesele industriale. Acestea pot să includă sisteme de automatizare și alte echipamente avansate de control.
- Tablouri de distribuție a energiei regenerabile - sunt concepute special pentru a putea fi integrate în instalațiile bazate pe energie regenerabile, cum sunt cele care folosesc panouri solare sau turbine eoliene.
- Tablouri de comandă și protecție - sunt capabile să ofere control și protecție pentru echipamente precum motoarele electrice.
Ce trebuie să conțină un tablou electric?
Tabloul electric este format din mai multe componente, fiecare cu rol specific în funcționarea sistemului electric. Iată care sunt principalele componente ale tabloului electric:
- Întrerupătoare - sunt dispozitive folosite pentru oprirea și reluarea fluxului de curent într-un circuit. Întrerupătoarele pot să fie manuale sau automate și servesc la controlul fluxului de energie, fiind importante și pentru protejarea consumatorilor conectați la instalație.
- Siguranțe - sunt dispozitive de protecție care se activează pentru întreruperea fluxului de energie electrică, în cazul unui curent de intensitate prea mare. Siguranțele protejează echipamentele și evită riscurile de deterioare și de incendiu.
- Contoare de energie - sunt dispozitivele care măsoară consumul de cantitate de energie electrică înregistrat într-un interval de timp.
- Contactori - sunt dispozitive electromagnetice care se folosesc pentru a controla echipamentele electrice care au putere mare.
- Indicatoare și panouri de control - oferă informații despre starea rețelei și opțiuni pentru controlul manual al unor funcții.
- Relee - sunt dispozitive electromagnetice sau electronice care se folosesc cu scopul de a controla și de a proteja circuitele electrice.
Acestea sunt detaliile esențiale despre tabloul electric, rolurile sale și componentele care îi permit să își îndeplinească funcțiile. În continuare, poți să descoperi ce presupune realizarea unui montaj de tablou electric. Fie că este vorba despre o înlocuire de tablou electric sau o instalare a unui tablou de siguranță la amenajarea unei clădiri, este important să cunoști ce presupune montarea.
2. Ce siguranțe se pun la tabloul electric - despre cum se montează panoul electric
Tabloul electric este o componentă care nu trebuie să lipsească din nicio clădire în care se utilizează curent electric. Indiferent că este vorba despre o clădire nouă sau una veche, tabloul electric trebuie să fie funcțional și în stare optimă, pentru a-și putea îndeplini toate rolurile. În cazul în care este vorba despre o clădire veche care are deja un tablou electric, ar putea fi necesară în anumite situații schimbarea sa.Schimbarea tabloului electric - când este necesară?
Schimbarea tabloului electric este o decizie foarte importantă în gestionarea și păstrarea unui sistem electric modern și eficient. Există unele circumstanțe în care se impune înlocuirea tabloului. În primul rând, schimbarea trebuie efectuată atunci când tabloul electric are o vârstă înaintată. Tehnologia și normele de siguranță evoluează în timp, iar dacă tabloul nu mai poate gestiona cerințele energetice din prezent, este obligatoriu ca el să fie înlocuit cu un model nou, modern.
O schimbare de tablou electric se poate impune și când se observă probleme frecvente, cum ar fi supratensiunile sau scurtcircuitele. Acestea pot să scoată în evidență o uzură avansată sau o incompatibilitate între tabloul existent și dispozitivele electrice moderne utilizate în clădire. Totodată, modernizarea sau extinderea clădirii ar putea impune și folosirea unui tablou electric mai mare, care să facă față noilor cerințe.
Așadar, o instalare de tablou electric prin care să se înlocuiască un panou vechi este imperativă atunci când cel deja existent este vechi sau începe să se confrunte cu probleme constante de funcționare. Totodată, creșterea necesarului de consum de energie electrică poate să implice și trecerea la un tablou electric adaptat, care să îmbunătățească eficiența instalației electrice, în conformitate cu normele actuale de siguranță.
Ce siguranțe se folosesc la tabloul electric - informații generale despre instalare
Tabloul electric își bazează foarte mult eficiența pe utilizarea unui set de siguranțe electrice care au rolul de a proteja echipamentele și utilizatorii împotriva efectelor nefaste ale scurtcircuitelor, supratensiunilor și a altor probleme electrice. Aceste efecte pot include incendiile sau defectările grave ale echipamentelor. Se pot utiliza într-un tablou electric siguranțe precum:
- siguranțe cu cartuș - sunt varianta tradițională, care se bazează pe un cartuș fuzibil. Dacă se detectează un curent de intensitate prea mare, cartușul se arde, iar circuitul este întrerupt.
- siguranțe diferențiale - protejează împotriva scurgerilor de curent și a scurtcircuitelor, întrerupând alimentarea în caz de pericol.
- siguranțe automate sau miniaturale - sunt dispozitive de întrerupere acționate mecanic, care se folosesc pentru protecția împotriva supratensiunilor și scurtcircuitelor. Au dimensiuni reduse.
- siguranțe HBC - sunt proiectate pentru gestionarea curenților de scurtcircuite de înaltă intensitate, oferind protecție ridicată în situații critice.
Câte siguranțe se pun la tabloul electric?
Numărul de siguranțe necesare la nivelul unui tablou electric depinde de capacitatea sistemului, precum și de numărul de circuite care impun oferirea de protecție individuală. În general, fiecare circuit important are propriul dispozitiv de protecție. Vorbim despre circuite precum iluminatul, echipamentele mari sau prizele.
Specialiștii recomandă ca fiecare circuit să aibă câte o siguranță dedicată, pentru a putea fi evitate problemele de suprasarcină sau interferențe între circuite. Totuși, montajul unui panou electric se efectuează doar de către personal calificat, care va reuși să identifice cu precizie necesarul de siguranțe, atât în funcție de tipologie, cât și în ceea ce privește numărul acestora.
La ce înălțime se montează tabloul electric?
Conform normelor de siguranță și standardelor electrice, tabloul electric se montează la o înălțime accesibilă, dar în așa fel încât să nu poată fi afectat de interferențe accidentale. Concret, înălțimea recomandată pentru montarea tabloului electric este între 1,4 și 1,8 metri, raportat la nivelul solului. Această înălțime garantează accesul ușor pentru intervenții și verificări și reduce riscul de atingere accidentală.
În medii industriale sau în cazul clădirilor comerciale, înălțimea poate să varieze în funcție de regulile din fiecare industrie sau de tipul de activitate desfășurată. Este foarte important ca tabloul electric să se instaleze pe o suprafață solidă, departe de orice sursă de apă și într-un loc care să poată fi accesat ușor, la nevoie.
Cum se leagă siguranțele la tabloul electric - instalarea panoului, pas cu pas
Instalarea tabloului electric este un proces care trebuie să se facă în siguranță și respectând etape clare, prin care să se maximizeze eficiența ulterioară a echipamentului. Iată care sunt aceste etape și cum se leagă siguranțele în tabloul electric:
- Identificarea circuitelor - înainte de a demara procesul de instalare, trebuie identificate și marcate toate circuitele tabloului electric. Acest lucru va facilita conectarea siguranțelor și va permite intervențiile ușoare, la nevoie.
- Deconectarea de la sursa de curent - pentru siguranță totală, tabloul electric trebuie deconectat de la sursa principală de curent, înainte de a fi începută instalarea. Pasul este necesar, pentru a preveni șocurile electrice și alte incidente nedorite.
- Montarea siguranțelor în tabloul electric - fiecare circuit din tabloul electric trebuie să aibă o siguranță proprie. Legăturile la tabloul electric se fac, în ceea ce privește siguranțele, într-un suport dedicat existent pe rama tabloului. Conexiunile trebuie să fie sigure și ferme. În general, se apelează la șuruburi pentru a fixa siguranțele în suport.
- Conectarea conductorilor - odată instalate siguranțele, conductorii corespunzători trebuie să fie legați la ele. Este necesară utilizarea unui clește, pentru a fixa cablurile conductoare, dar și pentru a evita slăbirea lor în timp. Așadar, așa se leagă tabloul electric prin conductori.
- Testarea circuitelor - înainte de a restaura alimentarea cu electricitate, trebuie să fie testat fiecare circuit, pentru a verifica dacă totul este conectat în mod conform. Se folosește un tester, pentru a măsura continuitatea și pentru a asigura lipsa problemelor de conexiune.
- Documentarea conexiunilor - după ce se instalează panoul electric, se recomandă documentarea conexiunilor și circuitul fiecărei siguranțe, într-un plan sau pe o diagramă. Această documentare va fi utilă în cazul intervențiilor ulterioare, dar și pentru a furniza informații clare, în cazul în care se efectuează modificări ulterioare ale sistemului electric.
Ce echipamente se folosesc la montajul panoului electric?
La instalarea panoului electric este necesar un set de materiale specifice, care ajută la montarea unei instalații performante pe termen lung. Iată cum arată lista elementelor necesare:
- Siguranțe - trebuie să fie de tipul și în numărul conform cu specificul instalației.
- Suporturi pentru siguranțe - fixează siguranțele în tabloul electric și asigură poziționarea lor sigură și corectă.
- Șuruburi și clești de conectare - sunt necesare pentru fixarea siguranțelor și pentru a efectua conexiuni solide între conductorii electrici.
- Cabluri și conductori - sunt necesare cabluri și conductori adecvate pentru sarcinile specifice ale circuitului. Ele trebuie să fie de calitate și dimensionate corect, pentru evitarea suprasarcinilor.
- Accesorii de conectare - se folosesc elemente precum borne, conectori și mufe, care sunt accesorii de conectare și montaj esențiale pentru realizarea conexiunilor sigure între conductorii electrici, evitându-se riscul slăbirii acestora în timp. De asemenea, se pot folosi și jgheaburi pieptene pentru fixarea cablurilor.
- Scule pentru instalația electrică - o trusă de scule pentru instalația electrică este esențială pentru instalarea corectă a tabloului electric. Trusa poate conține șurubelnițe, clești pentru tăiat și descusut cabluri, clești de sertizare, dar și testere electrice.
- Echipamente de protecție - mănușile izolate și ochelarii de protecție sunt foarte importanți pentru siguranța electricianului la instalare.
Schimbarea siguranței la tabloul electric - cum se schimbă siguranța?
Schimbarea siguranței în tabloul electric este un proces simplu, dar trebuie ca el să fie efectuat cu atenție, prin respectarea măsurilor de siguranță corespunzătoare. Așadar, cum se schimbă siguranța la tabloul electric? Mai întâi, se deconectează tabloul de la sursa de curent, din rațiuni de siguranță.
Apoi, se identifică siguranța care trebuie înlocuită, după poziție și numele circuitului. Se achiziționează o siguranță nouă, identică cu cea veche, iar apoi se dezactivează circuitul afectat. Se îndepărtează siguranța defectă cu o cheie de șurub sau o cheie dedicată, în funcție de tipul de suport al siguranței. Se îndepărtează siguranța veche și se montează cea nouă, care trebuie înșurubată ferm, fără a exagera.
Dacă siguranța este instalată și stabilă, se poate reactiva circuitul electric. Verifică funcționalitatea circuitului și continuă să monitorizezi sistemul, după instalare, pentru a avea garanția că nu apar probleme. Dacă apar defecțiuni, contactează un specialist în domeniul electric.
În cazul în care ai un tablou electric vechi sau nu știi care este cauza defecțiunii circuitului, trebuie oricum să iei legătura cu un electrician, deoarece manipularea neconformă a componentelor electrice poate avea consecințe grave asupra siguranței personale.
În concluzie, instalarea tabloului electric necesită pricepere, atenție la detalii, cunoștințe profesionale în domeniul electric și acces la echipamente de calitate, pentru a garanta distribuția eficientă și sigură a energiei electrice. Alege soluțiile de pe Alternativo.ro și obține mereu rezultate bune în cadrul proiectelor tale de instalare a tablourilor electrice!
Sursa foto: Unsplash.com