Iluminat în bucătărie - cum să alegi corpurile potrivite de iluminat în funcție de designul bucătăriei? - Alternativo.RO
- 08 Feb, 2024
În cultura românească bucătăria este una dintre cele mai importante camere din casă. În afara faptului că este încăperea unde se gătește și se ia masa, bucătăria este locul unde se poartă cele mai importante discuții. De regulă, în bucătărie se strânge toată familia când este moment de sărbătoare, ori unde se strâng prietenii când are loc o petrecere acasă. Această încăpere este de departe cea mai utilizată și din acest motiv bucătăriile sunt din ce în ce mai frumoase. Mai toți care își construiesc case au înțeles acest aspect și au grijă să se aplece asupra designului și aspectului bucătăriei. Din acest motiv, acest articol vine ca un ghid pentru persoanele care doresc să-și transforme bucătăria într-un loc intim și primitor cu ajutorul luminii.
Cuprins:
- Iluminare bucătărie – de ce e importantă și ce zone trebuie iluminate?
- Lumina în bucătărie – care sunt tipurile de corpuri de iluminat pentru bucătărie?
- Idei de iluminat în bucătărie – ce să alegi în funcție de design-ul locuinței?
1. Iluminare bucătărie – de ce e importantă și ce zone trebuie iluminate?
Poza de R ARCHITECTURE pe Unsplash.com
Lumina este esențială într-o locuință, atât cea naturală cât și cea artificială. Este foarte important să lași cât mai multă lumină naturală să pătrundă în casă, iar unde nu este posibil să alegi cele mai bune soluții de iluminat. Fără prea multă greutate este ușor să îți imaginezi că primul lucru pe care îl faci atunci când intri în casă este să aprinzi lumina. În ziua de astăzi oamenii depind foarte mult de lumina artificială și dacă aceasta nu este aleasă corespunzător riști să strici tot aspectul unei case.
Iluminatul interior dacă este greșit poziționat ori greșit ales în raport cu nevoile fiecăruia, poate produce disconfort. Din fericire, în ultima perioadă oamenii au înțeles importanța luminii într-o locuință și au început să acorde mai multă atenție acestui aspect. Într-o bucătărie, în funcție de suprafața camerei, se pot deosebi trei tipuri de iluminat.
Iluminatul general
Iluminatul general se referă la corpurile de iluminat care luminează toată camera. De regulă, aceste surse de lumină se montează pe tavan și cât mai central, in general deasupra insulei de bucătărie. Poziția se alege în funcție de mobilă și de suprafața camerei. Din acest motiv este bine să gândești camerele în ansamblu încă de la început. Pentru acest tip de iluminat este recomandat să alegi lumină caldă și să ai grijă ca aceasta să fie distribuită uniform în întreaga bucătărie. Încă de la început trebuie să îți faci un plan cu privire la corpurile de iluminat necesare, pentru a hotărî necesarul de prize și întrerupătoare. Dacă însă te ocupi de o renovare și nu mai ai cum să modifici poziția prizelor după necesități, prelungitoarele sunt o bună variantă.
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
Iluminatul ambiental
Iluminatul ambiental se utilizează pentru a da armonie spațiului, este o lumină mai discretă prin care putem evidenția anumite spații. Cu ajutorul luminii ambientale poți pune în valoare elemente de mobilier, texturi deosebite ori poți schimba percepția ochiului asupra unor siluete. Corpurile de iluminat ambientale pot contribui la designul bucătăriei care trebuie să fie în armonie cu restul casei.
Iluminatul funcțional
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
Acest tip de iluminat se folosește cu precădere în zonele de lucru, blat și insulă. Este esențial să acorzi o atenție deosebită la iluminatului blatului din bucătărie. În general se folosește lumina albă fiindcă aceasta stimulează concentrarea și ajută să vezi mai ușor detaliile unui obiect/aliment și culorile sale. Însă, un lucru foarte important, de reținut în privința luminii, este că nivelul de intensitate nu trebuie să fie foarte ridicat. Lumina puternică poate să devină inconfortabilă dacă petreci timp îndelungat sub o astfel de expunere. În plus, este bine ca toate aceste tipuri de iluminat să fie integrate separat în tabloul electric pentru a fi mai ușor de identificat în cazul unor probleme.
2. Lumina în bucătărie – care sunt tipurile de corpuri de iluminat pentru bucătărie?
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
Pentru iluminatul general cea mai comună alegere și cea mai înțeleaptă de altfel este să folosești lustre, corpuri suspendate sau plafoniere. Alegerea se va face în funcție de dimensiunea camerei și poziționarea ei. În general, o bucătărie modernă este împărțită în două zone, respectiv zona unde să pregătesc și gătesc preparatele, iar cea de a doua zonă este locul unde se ia masa.
Mulți aleg să separe vizual aceste zone printr-un riflaj sau un corp de mobilier și din acest motiv este necesar să ne gândim la două surse de iluminat de tipul general. În cazul în care spațiul bucătăriei este deschis, fără elemente ce pot obtura difuzarea uniformă a luminii, atunci va exista doar o sursă de iluminat de acest tip. Aceasta trebuie montată astfel încât cel mai mare nivel de lumină să cadă pe zona unde se ia masa. Astfel, iluminatul insulei de bucătărie reprezintă un aspect important în tot acest proces.
Poza de Clay Elliot pe Unsplash.com
Iluminatul ambiental se poate realiza și el tot cu ajutorul lustrelor, corpurilor de iluminat suspendate, aplicelor și a plafonierelor, doar că pentru acest aspect intensitatea luminii este alta. Lumina ambientală are rolul de a relaxa în principal, de a oferi armonie și o atmosferă primitoare. Astfel, iluminatul ambiental este de cele mai multe ori conex celui general și trebuie integrat întotdeauna pe lângă corpurile de iluminat generale. Așadar, în tavan pe lângă corpuri suspendate poți încastra spoturi care sa ofere o lumină difuză atunci când dorești ca seara să devină mai romantică.
De asemenea, pe lângă corpurile suspendate generale poți avea încă un rând de corpuri suspendate mai mici ce oferă lumină ambientală, pentru a evidenția anumite zone. De exemplu, masa sau insula din centrul bucătăriei (dacă există) o poți expune sub o lumină fină pe tot parcursul nopții. Acesta este un excelent element de design care are și utilitate în același timp fiindcă îți oferă noaptea lumină cât să nu te împiedici, dar și consumul de energie este aproape inexistent.
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
Te poți bucura de iluminat ambiental inclusiv folosind benzile led, integrându-le în scafe. În felul acesta subliniezi limitele camerei și îi poți seta proporțiile (vizual vorbind) doar prin modificarea intensității luminii. Benzile led sunt foarte utile în a evidenția elemente de mobilier fiindcă prin natura lor subliniază foarte bine siluetele. Acestea pot fi utilizate inclusiv sub formă de corp suspendat, integrând ledurile în cadre de aluminiu.
Însă, de departe cele mai utilizate elemente de iluminat în această direcție sunt spoturile, fie că sunt încastrate, mobile sau fixe ori pe șină, spoturile sunt surse excelente de lumină ambientală. Cu ajutorul spoturilor poți direcționa lumina exact acolo unde dorești, astfel încât să realizezi jocuri de umbre și lumină. Practic spoturile le poți vedea ca niște mini proiectoare foarte utile care pot pune în valoare obiectele de mobilier deosebite, o plantă, un tablou sau anumite zone de interes.
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
Iluminatul funcțional, după cum este denumit, trebuie să aducă utilitate în viața oamenilor. Acest tip de iluminat este reprezentat de surse de iluminat încastrate în mobilier sau atașate de elementele de mobilier. Utilizând lumina funcțională concentrezi toată atenția spre acel punct. Există, de exemplu, spoturi led integrate în hotă pentru a ilumina aragazul, loc esențial pentru a prepara bucatele. Este absolut necesar să vezi și să poți supraveghea mâncarea în timp ce o gătești pentru a evita eventualele accidente și riscul de a strica preparatul.
Blatul de bucătărie este și el foarte important și pentru a evita neplăceri în timp ce îl utilizezi. Pentru a lucra în siguranță și a te feri de alimentele cu defecte, o bandă led sau niște spoturi aplicate sub corpurile suspendate sunt deosebit de utile. De cele mai multe ori blatul de bucătărie se află sub alte obiecte de mobilier și din acest motiv lumina este obturată, nefiind astfel la fel de intensă precum în restul bucătăriei. Din acest motiv se poate spune că este obligatoriu să utilizezi un sistem de lumină funcțională.
Poza de Joe Ciciarelli pe Unsplash.com
Lumina funcțională este un aliat și împotriva mizeriei din bucătărie pentru că nu lasă zone întunecate în spații esențiale precum zona destinată gătitului. Orice bucătar care își respectă meseria știe că bucătăria lui trebuie să fie impecabilă, fie că este bucătăria de acasă sau de la restaurant. Așadar, este ideal să ai integrată lumină funcțională, pentru că o să te oblige să faci curățenie de fiecare dată pentru faptul că va evidenția mizeria dacă ea există.
3. Idei de iluminat în bucătărie – ce să alegi în funcție de design-ul locuinței?
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
Bucătăriile sunt destul de diferite, dar în același timp la fel, existând zona de gătit și zona de luat masa. Bineînțeles, există stiluri diferite, mărimi și suprafețe diferite, astfel că trebuie să iei în considerare aceste aspecte și să combini sursele de lumină cât mai armonios. Mai concret, corpurile de iluminat sunt precum bijuteriile pentru orice persoană și după cum știi, bijuteriile le alegi în funcție de personalitatea și stilul fiecăruia în parte. O bijuterie îți poate evidenția trăsăturile, însă aleasă greșit te poate duce cu ușurință spre kitsch.
Primul factor pe care trebuie să îl ai în vedere este dimensiunea bucătăriei. E important să alegi dimensiunea corpurilor de iluminat astfel încât să asigure distribuirea uniformă a luminii pe întreaga suprafață a camerei. Așadar, dacă ai o bucătărie mare vei alege o sursă de lumină cu mai multe elemente de iluminat sau cu o putere mai mare.
De asemenea, înălțimea camerei este un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când alegi un corp suspendat, de exemplu. Dacă tavanul nu este poziționat foarte sus, există riscul ca având o lustră pe cablu, de exemplu, să dai de fiecare dată cu capul în bec. Din acest motiv este important să ții cont de proporțiile camerei în momentul în care alegi aceste elemente. Pe lângă faptul că din punct de vedere funcțional vor exista probleme, și estetic sunt elemente care nu-și au locul într-o bucătărie joasă.
Poza de Zac Gudakov pe Unsplash.com
Totodată, în cazul unei bucătării mici este bine să folosești lumina în avantajul tău și să faci spațiul să pară mai mare. Un spațiu cât mai mare și cât mai aerisit oferă pe lângă confortul fizic și confort psihic. Din acest motiv, chiar dacă nu dispui de o bucătărie mare, o poți face să pară mai spațioasă cu ajutorul luminii. Prima regulă este de a nu utiliza elemente de iluminat supradimensionate pentru faptul că vor da senzația de ”strivire” a spațiului.
Într-un spațiu îngust este recomandat să evidențiezi suprafețele. Cum poți face asta? De exemplu, dacă dispui de o bucătărie tip vagon, pe lungime, poți evidenția acest lucru printr-un corp de iluminat liniar. Acesta va da impresia că bucătăria este mai lungă față de cât este ea în realitate. Poți realiza acest lucru atât cu ajutorul luminii generale, cât și cu sursele de lumină ambientală. Dacă bucătăria este prea joasă, vizual poți corecta asta folosind lustre sau aplice în zona scafei și să dirijezi spectrul de lumină astfel încât să dea senzația de adâncime a tavanului.
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
După cum spuneam în rândurile anterioare, corpurile de iluminat trebuie alese cu mare atenție pentru că, pe lângă lumina oferită de becurile led, ele sunt și obiecte decorative în același timp. Din acest motiv este necesar să îți raportezi alegerea la stilul în care a fost gândită bucătăria. De obicei, acesta este în armonie cu designul întregii locuințe. O bucătărie modernă poate să încorporeze corpuri metalice, chiar din inox dacă se pretează.
De asemenea, benzile și cadrele led sunt mai mult decât potrivite într-o astfel de bucătărie. În general tehnologia și toate beneficiile ei sunt binevenite într-un spațiu de gătit modern. Iluminarea pe șină și spoturile sunt cumva cele mai moderne elemente de iluminat de la acest moment, așadar nu trebuie să lipsească. Un corp de iluminat modern se evidențiază prin finisaje, este foarte bine lucrat și este confecționat din materiale rezistente la uzare, în general metal sau sticlă. Aspectul corpurilor moderne se evidențiază prin simplitate, mergând chiar spre minimalism.
Dacă trebuie să amenajezi o bucătărie în stil industrial este recomandat să optezi pentru surse de iluminat cu suport metalic, cromate sau negre. Cele mai potrivite sunt pendulele sau lustrele suspendate. De asemenea, proiectoarele cu led sunt potrivite pentru a evidenția zonele dorite din bucătărie. Formele geometrice se pretează foarte bine la stilul industrial, la fel și corpurile și sursele de iluminat cât mai neobișnuite.
Poza de Lotus Design N Print pe Unsplash.com
În concluzie, felul în care iluminezi bucătăria poate avea un impact major asupra aspectului întreg al încăperii. Urmează sfaturile de mai sus și vei reuși să îmbini utilul cu plăcutul, conturând o atmosferă primitoare. Bucătăria îndeplinește atât de multe funcții și este păcat să nu îi acorzi atenția pe care o merită.
Poza principala de Aaron Huber pe Unsplash.com